Sådan gennemføres forløbet

Forløbet er rammesat til at strække sig over 9-10 lektioner á 45 minutter, og det knytter sig til formålet for danskundervisning i udskolingen.

Tanken bag forløbet er, at man som lærer har adgang til materialet, hvorfra man kan kopiere opgaveformuleringer og læringsmål og indsætte dem i sin læringsplatform (Min Uddannelse, MeeBook e.lign.). På den måde kan eleverne tilgå relevant indhold.

Videoerne, der understøtter forløbet, kan dog kun tilgås via denne platform. Sørg derfor for at have adgang til projektor/whiteboard.

Før forløbet

Sæt eleverne i forbindelse med en bilejer

Eleverne skal have mulighed for at tage billeder af og sidde i én eller flere biler. Bilen skal ikke køre, og den behøver såmænd heller ikke være tændt på noget tidspunkt. Det vigtigste er, at eleverne har mulighed for at sidde i, røre ved, filme og fotografere bilen. Giv eventuelt mulighed for, at eleverne tester biler uden for skoletiden.

Hvis du ikke selv har bil, er der andre muligheder for at få adgang til en bil:

  1. Lad eleverne lave aftaler med familiemedlemmer, der ejer bil
  2. Kom ud i lokalsamfundet - tag kontakt til en bilforhandler og forklar om besøgets formål
  3. Træk på kollegerne - få en af skolens medarbejdere til at stille en bil til rådighed

Overvej, hvilken rolle IT skal have

Eleverne behøver ikke have adgang til computer/tablet/smartphone hele tiden. Faktisk behøver eleverne kun adgang til IT i forbindelse med biltest (tage billeder/optage video af biler) og produktion af anmeldelser (skrive artikel/redigere video).

Sørg for printmuligheder og blyant/kuglepen

Sørg for, at have mulighed for at printe. I fase 3 skal eleverne læse og analysere bilanmeldelser, der skal downloades, udprintes og uddeles til eleverne. Eleverne skal desuden have blyant/kuglepen at skrive med.

Under forløbet

Lærerens rolle er at agere chefredaktør og stilladsere eleverne gennem forløbets faser. Forløbets faser kan afvikles som beskrevet nedenfor:

Forløbets første fase handler om at indføre eleverne i scenariet. Eleverne skal derfor vide, hvad forløbet handler om, hvad deres roller er og hvor mange lektioner forløbet strækker sig over.


Forløbets anden fase udgøres af en række aktiviteter, der kan kombineres efter ønske. Fælles for aktiviteterne er, at de sigter mod at give eleverne en forståelse for anmeldelsens genretræk.

Aktiviteterne tæller blandt andet en kort video, hvor en journalist fortæller om forholdet mellem reklame og anmeldelse.

Derudover er der en række øvelser, der ansporer eleverne til at tale om forholdet mellem reklamer og anmeldelser. I én af øvelserne skal eleverne skiftevis interviewe hinanden om anmeldelser og reklamer.

I en anden øvelse skal hele klassen på én gang tage stilling til forskellige situationer: Er det anmeldelse eller reklame?

I en tredje øvelse skal eleverne parvis prøve at reklamere for og anmelde deres hjemby. Øvelsen skal gøre eleverne bevidste om, hvad de to tilgange synliggør/skjuler. Øvelsen er mundtlig.

Ikke mindst rummer fasen en fagtekst, der handler om forholdet mellem reklamer og anmeldelser. Teksten beskriver flere komplicerede forhold, og derfor kan der være brug for at læse teksten sammen med eleverne. Teksten kan downloades, printes og uddeles.


Forløbets tredje fase er rammesat til at vare 30 minutter og handler om, at eleverne lærer at analysere bilanmeldelser i artikelformat med fokus på indre og ydre komposition.

Vi foreslår, at indholdet differentieres, så eleverne læser og analyserer tre forskellige anmeldelser (Mazda, Skoda og Tesla). I grupper á tre læser hver elev en tekst hver og svarer på de dertilhørende arbejdsspørgsmål. Når eleverne er færdige, skal de fremlægge deres analyser for hinanden.


Forløbets fjerde fase er rammesat til at vare 20 minutter, og her skal eleverne forberede sig til testarbejdet. Først og fremmest skal eleverne organiseres på en meningsfuld måde, men grupper på mere end tre anbefales ikke. Eleverne skal samtidig lægge sig fast på et format, og de, der vil lave videoanmeldelser, skal derfor kunne optage video ved selve testen. Eleverne skal desuden se to videoer, der handler om, hvordan man tester og fotograferer biler.


I forløbets femte fase skal eleverne teste og fotografere biler, og fasen er rammesat til at vare omkring 90 minutter. Forløbet kan sagtens gennemføres på en måde, hvor testarbejdet foregår uden for den skemalagte undervisning, og dermed kan eleverne bruge yderligere tid på testarbejdet og foto, hvis de vil.

Til at stilladsere elevernes test- og fotoarbejde har vi udformet en testguide og en fotoguide. Begge guides kan printes og medbringes til testen.


Sjette fase er rammesat til at vare 180 minutter og handler om, at eleverne omsætter deres testerfaringer og fotograferinger/optagelser til anmeldelser. De elever, der laver anmeldelser i artikelformat skal være opmærksomme på, at de layouter med de rigtige elementer (rubrik, underrubrik, mellemrubrikker mv.) og opsætter teksten i kolonner.

De elever, de laver videoanmeldelse, skal redigere og klippe deres optagelser sammen. Videoanmeldelserne skal have en relevant titel og ledsages af tekst, der beskriver hvad videoen handler om samt navne på dem, der står bag.


Forløbets syvende fase er den fase, hvor eleverne skal præsentere deres anmeldelser. Vi anbefaler, at der afsættes tilstrækkelig tid til denne fase, så forløbet sluttes ordenligt af med feedback fra både elever og lærer. Hver gruppe bør have 12 minutter til præsentation + respons.

Efter forløbet

Bil Magasinet tilbyder at publicere elevernes produktioner på hjemmesiden, hvor de kan tilgås af alle interesserede. I er derfor velkomne til at indsende jeres produktioner.

Kontakt motorfilosof Victor David Kraft via [email protected] for at aftale nærmere.

Fortsæt